Filosofin tar över

Det här med att alla människor är lika värda,
och hur ondska och godhet kan reflekteras av respektive "sida".
Om det nu finns något sådant dvs?


I teorin är alla människor lika mycket värda - eller hur? Och det låter ju bra,
men samtidigt får man lära sig redan som liten att det finns både gott och ont. Det onda är oftast det som är fel och det som ska bort.

I våra sagoberättelser lär vi oss att det är rätt att döda eller på något sätt hämnas på den onde, för då kan de goda leva lyckliga i alla sina dagar (med det på samvetet?).
Hur ska vi då lära oss att alla är lika värda om det på något sätt rättfärdigar att döda det onda? Och vad anses som ont egentligen? Är inte den gode ond som dödar?

Det finns alltid mer än en sida av en historia - den godes och den ondes perspektiv kan man då säga, även i verkliga livet menar jag. Rånaren har en förklaring till varför han rånar, mördaren har en förklaring till varför han mördar osv. Även om det inte kommer ut finns det oftast en förklaring till varför.

Jag tror att man ser saker mest ur den godes perspektiv i så fall,..men precis som att dennes tolkning eller förklaring är det enda rätta.. Blundar man kanske bara för det onda eller den onda för att man ställt in sig på att den människan är fel. Kan det också vara så att bara handlingen ses som fel, men personen i sig fortfarande kan vara lika värd som alla andra?

Bara för att en person gör ett dåligt val en gång i livet ska han få lida för detta genom att bli stämplad som ex. mördare (och då är man väl inte så god, om man inte kan ge människor en andra chans?..eller det kanske ingen förtjänar? För livet är ju hårt..)

Undrar hur den gode ser ut ur den ondes perspektiv.. Kanske är den gode ond, enligt den onde?
Då är vi väl lika värda i alla fall, eftersom alla ses som ond av den andre, medan man själv ser sig som god.

.. Och om alla är onda för varandra är väl ingen det?

- Men vad vet lilla Vico? Ingenting om livets filisofi...

Kommentarer
Postat av: Emelie

tänkvärt! du satte igång min hjärna lite grann..hmm

2010-07-14 @ 22:25:53
URL: http://eemmee.devote.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0